Biografie

header_biografie

Op 20 juli 1972 liet Gina Peeters voor het eerst haar mooie stemgeluid aan de wereld horen. Samen met haar ouders, Leo Peeters en Josée Holbrecht, en haar 2-jaar jongere zus Bianca groeide ze op in het Antwerpse Wommelgem. Op 14-jarige leeftijd stond Gina al regelmatig met de rockgroep van haar vader, de Layabouts, op het podium. Samen met haar nichtje verzorgde ze er de backing vocals.

Na haar studies aan de kunsthumaniora in Antwerpen sloot Gina de schooldeuren achter zich en ging aan de slag in het reclamebureau van haar vader. Maar muziek zat in haar bloed en dus deed ze in 1992 auditie bij de Dinky Toys. Twee jaar lang toerde ze met hen langs de Vlaamse podia als backing vocaliste. Zo leerde ze frontzanger (en haar latere echtgenoot) Coco Jr kennen. Na enkele tussenstops bij groepen als Groovemania, Pop in Wonderland en de LSP-band begon ze aan een solocarrière. Als Geena Lisa (de artiestennaam waaronder Gina vanaf dan door het leven gaat) nam ze een 4-tal singles op, waaronder “Shadelahoo” en “All I wanna do is tease”.

In die periode werd Geena opgemerkt door enkele televisiemakers. In 1995 deed ze haar eerste acteerervaringen op in de VTM-jongerensoap “Wat nu weer?!”. 3 seizoenen lang vertolkte ze de rol van Betty Joy. Geena werkte in die jaren ook vaak samen met Bart Peeters, die als een mentor voor haar was. Ze assisteerde hem in de “Liegende Doos” en de “NV Peeters” op VTM en later was ze ook het Lalala-meisje aan de zijde van Bart in “Lalala Live”. Alsof ze het hiermee nog niet druk genoeg had, was Geena van 1996 tot 1998 ook nog omroepster op Kanaal 2 en presenteerde ze er de quiz “Hitstory”, het multimedia magazine “X-plo”, het gameprogramma “Game power” en het filmprogramma “Popcorn” (later omgedoopt tot “Viva Cinema”).

In 1997 debuteerde Geena op het witte doek in de langspeelfilm “Oesje”. Ze speelde er de rol van Andrea Pieters naast Kamiel Spiessens (Chris Van Den Durpel). Verder was ze ook nog samen met Bart de Pauw te zien in “Straffe Koffie”, een kortfilm van Dirk Beliën.

Ook op privé-gebied gebeurde er heel wat in het leven van Geena. Op 9 april 1998 trouwde ze met Coco Jr op het strand van Tobago, een eilandje in de Caraïben. Op 17 december 1999 zag hun eerste zoontje, Zion Noah, het levenslicht.

Na 5 jaar bij VTM hield Geena het er voor bekeken en maakte ze de grote overstap naar de openbare omroep. Sinds 1 april 2000 werkt ze in dienst van de VRT. Ze verving er Alexandra Potvin als omroepster. Al snel hadden ze aan de Reyerslaan door dat Geena heel wat meer in haar marge had dan alleen maar omroepen. Zo maakte ze haar opwachting in muziekprogramma’s als “De Notenclub” en als vast panellid in “Het Swingpaleis”. In december 2000 kreeg Geena haar eerste eigen programma. In “Mensenkennis” kroop ze in de huid van quizmaster en testte er Bekende Vlamingen op hun kennis over de kwaliteit van het leven. In het voorjaar van 2001 ging ze samen met Marianne Dupon op pad. In “De Zoete Zonde” leerden ze de mensheid gezond genieten. In “Het Peulengaleis” maakten we dan weer kennis met de glitterkant en de vele typetjes in Geena Lisa.

2 september 2001 was een memorabele dag. Geena stond voor het eerst sinds lang weer aan de zijde van Bart Peeters. Samen presenteerden ze “De Nationale Test”. 5 weken lang testten ze de natie op vlak van i.q., e.q., relaties, seks en geluk. Eind december van datzelfde jaar ging de langverwachte prestigereeks “Stille Waters” op TV1 in première. Geena, voor het eerst te zien in een dramareeks, kroop in de huid van Cathy Vanbrabant, de verloofde van Tobie Vorlat. Ze acteerde er naast grote namen als Antje De Boeck, Jo De Meyere en Jan Decleir. Van 2001 tot 2004, 4 seizoenen lang, was Geena Lisa, samen met collega en goede vriend Raf van Brussel, teamkapitein in het muziekprogramma “Biebabeloela”. Hier kon ze heel wat van haar muzikale talent laten zien.

In de zomer van 2002 lagen alle professionele activiteiten een tijdje stil. Geena werd niet alleen 30 jaar, maar op 20 augustus beviel ze van haar 2de kindje. Net als voor hun eerste zoontje kozen Geena en Coco ook nu voor een speciale en dubbele naam. De nieuwe spruit kreeg de naam Yaro Nesta mee.

Na de aanslagen van 11 september en de dreigende oorlog in Irak nam Geena samen met heel wat artiesten de single “People have the power” op als protest tegen de nakende oorlog.

Op 1 maart 2003 maakte Geena haar radiodebuut. Ze volgde Luc Appermont op op zaterdagochtend. Haar programma, “De Raadkamer”, moest op Radio2 “De Zoete Inval” doen vergeten, een opdracht waar ze probleemloos in slaagde. Elke zaterdagvoormiddag tussen 10 en 11 gaat ze samen met 4 raadsleden op zoek naar spitsvondige antwoorden op vragen die Vlaanderen bezighouden.

Naast haar televisie- en radiowerk stond Geena ook nog wekelijks op het podium. Ze maakt dan wel geen platen, maar ze draait wel mee in het live-circuit. Als gastzangeres bij o.a. The All Stars, Plane Vanilla en The magical Flying Thunderbirds schuimt ze het hele land af.

In de zomer van 2004 sloegen Geena Lisa en Sergio voor het eerst de handen in elkaar en presenteerden samen het nieuwe TV1-programma “Fata Morgana”. Hierin wordt een Vlaamse stad of gemeente uitgedaagd door een BV om in 1 week tijd 5 onmogelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. In “Fata Morgana” is Geena Lisa de vrouw in de controlekamer. Ze ziet alles en iedereen en zorgt voor de fijne toets. Na het succes van Fata Morgana 1 en de eenmalige wintereditie trokken Geena en Sergio er ook in de zomer van 2005 opnieuw op uit met een tweede seizoen. Met 12 afleveringen werd het programma ook nu weer een succes en volgde er een winterse editie in Antwerpen in samenwerking met Kom op tegen Kanker.

Op vrijdag 2 september 2005 zorgde de VRT voor een primeur in de Vlaamse TV-wereld. Het gloednieuwe programma Dans Mondial, met Geena Lisa als ware dancing queen, was het eerste dansprogramma op de Vlaamse televisie. Ook presentatrice Geena zette haar beste dansbeentje voor.

In 2006 gooiden Geena Lisa en Sergio zich opnieuw in de strijd en trokken met de Fata Morgana-karavaan voor de derde zomer op rij het land rond. Veel tijd om uit te rusten kreeg Geena niet, want in het najaar zat ze samen met Peter Koelewijn en Eric Melaerts in de jury van het nieuwe programma “Steracteur Sterartiest”, waarin Vlaamse Acteurs zich aan het zingen wagen.

Naast haar TV-werk ontwerpt Geena ook haar eigen kledinglijn in samenwerking met het Deense kledingmerk Vila. Na het succes van haar eerste collectie mag Geena nog meerdere collecties creëren. Haar interesse voor mode inspireerde Geena ook om een project op te zeten voor haar vzw Art For Africa. In 2006 brent ze samen met JBC kinder-T-shirts op de markt ten voordele van Art For Africa.

In 2007 heeft er een verandering plaats in de frontlijn van Fata Morgana. Voor de vierde zomer op rij presenteerde Geena het programma, maar niet langer met Sergio aan haar zijde. De altijd goedgezinde Steph Goossens nam zijn plaats in, met succes. Ook “Steracteur Sterartiest” keerde in het najaar van 2007 terug op het scherm, nu met Geena als juryvoorzitter en Bart de Pauw en Henny Huysman links en rechts van haar.

Op 8 september 2007 organiseerde Geena samen met haar vriendinnen van de vzw Art For Africa een muziekfestival, “Music for Africa”, in het openluchttheater in Deurne, ten voordele van het weeshuis van het project van Annemie Struyf en Lieve Blanckaert, “Hope for Kabondo”.

2008 begint op minder positieve wijze; op 8 januari 2008 maken Geena Lisa en Coco Jr, na net geen 10 jaar huwelijk, hun scheiding bekend. Ze gaan als vrienden uit elkaar.

Geena bijt zich onmiddellijk vast in een nieuw avontuur, namelijk Eurosong 2008, met succes. Ze wordt met het nummer “Wheel of time”, geschreven door Yves Barbieux, geselecteerd voor de voorrondes en stoot door tot de halve finale. Net als de 4 voorgaande zomers trekt de Fata Morgana-karavaan ook deze zomer weer door het land, voor een 5de en laatste seizoen. Na het Eurosong-avontuur is Geena opnieuw gebeten door de muziekmicrobe en geeft ze concerten met haar eigen band onder de naam “Geena Lisa Live”.

Op televisievlak brengt 2010 voor Geena enkele nieuwe programma’s. Op 15 januari gaat “De Generatieshow” van start, een familieprogramma dat elke vrijdagavond een reis maakt door het collectieve muzikale geheugen. Als kapitein van het team van de jaren ’80 verdedigt Geena wekelijks haar generatie. Muziek staat ook centraal in het nieuwe zomerprogramma van de VRT, Vlaanderen Muziekland, waarin het Europese voorzitterschap van België gevierd wordt. Elke vrijdagavond presenteert Geena vanuit een andere Vlaamse gemeente een live-aflevering waarin telkens een ander Europees land centraal staat.

Naast dit alles blijft Geena Lisa natuurlijk ook nog omroepster bij één en presentatrice van “De Raadkamer” op Radio2.